Introductie

HET WEB, 5 december 2003 - Hieronder presenteer ik het dictaat dat indertijd op school werd opgegeven. In die tijd moest ik rekenen met een rekenliniaal (schuiflat) en een tabellenboekje (in de tekst wordt er steeds naar verwezen). Ik snapte er toen niet zoveel van.

Tabellenboek

Recent heb ik mij er weer eens in verdiept. Snappen doe ik het nog steeds niet, maar het verschil met toen is dat ik er nu mee kan rekenen. Ook met de rekenliniaal en het tabellenboekje. En da's al heel wat.

Ik heb de tekst nauwkeurig overgenomen, de spelfouten eruit gehaald en één en ander gecontroleerd op juistheid. De tekeningen van toen heb ik met de prachtigste digitale technieken van nu gereproduceerd. HaHa.

Als u er wat aan heeft, prima. Beschouw het als mijn bijdrage aan uw vooruitgang.

Dictaat

Rekenlat

Wij gebruiken deze vorm van meetkunde alleen ter berekening van lijnen en hoeken. In beginsel berust deze gonio op de eigenschap van de rechthoekige Δ. Daarbij zal de waarde van een scherpe ∠, bijvoorbeeld 20°, het model van de Δ vastleggen. Met andere woorden, de verhouding van de diverse zijden is een constant getal, die wordt bepaald door deze 20° ∠ (scherpe ∠ waarde).

Voor de 3 zijden zijn 6 verhoudingen te bedenken voor 2 zijden onderling en daarbij zijn bepaalde namen gekozen. Deze zijn:

SinusCosinus ¦ TangensCotangens ¦ SecansCosecans

De originele tekst staat op deze afbeelding.

Project Gutenberg

In het onderwijs klagen ze dat de boeken zo duur zijn. Dat je een poot wordt uitgedraaid door uitgevers is bekend.

Wat denkt u van het ➠ Meetkundig Schoolboek door ➠ H. Sluijters uit 1848.

Goed, het Nederlands is wat ouderwets, maar de teksten en oefeningen voldoen nog steeds. Kijk er eens naar. Wellicht vindt u er niks aan, maar de ouders van uw studentjes wel.

Na wat zoeken op internet blijkt het boek ➠ nog verkrijgbaar te zijn (inmiddels 1 exemplaar minder omdat ik dat heb gekocht, zie onder) voor € 30 tot € 40, afhankelijk van de kwaliteit.
11 september 2005

Open source onderwijsboeken

Zou het idee van Open Source onderwijs boeken iets zijn? Al die gepensioneerde leraren kunnen dan hun kennis beschikbaarstellen en zo de macht van de uitgevers breken, zoniet ondermijnen.

Met een eenvoudige layout in de tekstverwerker om tekst op te maken en dat vervolgens als HTML paginas te bewaren, of naar Pdf bestanden uit te voeren, moet het relatief eenvoudig zijn.
11 september 2005

Meetkundig Schoolboek besteld

Ik heb me al een tijdje niet meer beziggehouden met het bewerken van het Meetkundig Schoolboek. De tekst bewerken gaat nog wel, maar bij de opgaven kan ik van de afbeeldingen waar naar verwezen wordt niet goed voor de geest halen hoe die getekend moeten worden.

Ook had ik, rekenwonder die ik ben, de indruk dat bij sommige opgaven voorgaande kennis nodig is, o.a. de goniometrie formules op deze paginas, om de opgaven te kunnen maken.

Ik heb daarom maar de knoop doorgehakt en bij ➠ de antiquair het boek besteld. Vrijdag wordt het verstuurd, dus hoop ik het zaterdag in huis te hebben. Ik betaal er € 40 voor plus BTW & verzendkosten.

Wellicht kan ik dan de afbeeldingen scannen en op die manier weer aan het werk gaan. Ik zal in ieder geval een paar afbeeldingen uit het boek scannen en op deze pagina plaatsen.
10 april 2006

Meetkundig Schoolboek ontvangen

Vanochtend het boek ontvangen. Piepklein (12x19cm) en nog aardiger dan ik dacht. Hieronder zie je wat paginas die ik gelijk heb gescand. Klik op een afbeelding om de grote scan te zien (resp. 452kB, 492kB en 1MB groot).

De illustraties zijn ook vrij "uniek". Witte lijnen op een zwarte ondergrond. Maar ik weet nu tenminste wat de bedoeling is. Aan de slag!
14april 2006

Meetkundig Schoolboek voorkant Meetkundig Schoolboek Hoofdstuk 1 Meetkundig Schoolboek Pagina 30-31

Diktaat

Kwam op het idee ook een pagina van mijn diktaten in originele Multomap te scannen.
De tekst op de pagina begint hier.
25 februari 2007

Gonio diktaten

Feb 17 2021 05:38:31